Roetstekkie

Ecologisch tuinieren door beginners

Kleurrijk

op 15 april 2014

Anderhalf week geleden was ik twee dagen op een conferentie van Nederland Zoekt. Een nog vrije jonge beweging in Christelijk Nederland. De eerste dag kregen we een overdenking over een appelboom. Hoeveel vrucht draagt jouw appelboom. Leuk om die vraag ook letterlijk te kunnen nemen.

De tweede dag deelde iemand de volgende tekst: Leer van de vijgenboom deze les: zo gauw zijn takken uitlopen en in blad schieten, weet je dat de zomer in aantocht is. (voor de context, Mattheus 24)

WP_000749

Natuurlijk moest ik als Nederlander direct weer aan mijn appelbomen denken. Eentje voor in de tuin, opgekweekt van een pit, al een jaar of vier oud en ook dit jaar nog zonder bloesem. De tweede in mijn tuin, gekregen. Vruchtdragende stokken geënt op een klein stammetje. Deze boom wordt nooit groot, maar de appels die eraan groeien zijn heerlijk. Ik nam een hap van een heerlijk verse appel, ingevlogen uit Argentinië, verse appels in april. Het trof mij hoe onze landbouw in elkaar zit. Minder natuurlijk dan in de dagen van Jezus.

In het nieuwe testament gebruikt Jezus veel gelijkenissen uit de landbouw. Zaaien, oogsten, wieden, onkruid verbranden, groeien, vruchtdragen. Lees er een willekeurig evangelie op na. Als groot fan van biologische landbouw en slowfood, maar nog het meest als tuinier heb ik een hoop geleerd over de inhoud van deze verhalen.

Tuinieren is leven. Je zaait, je hoopt, maar niet alles komt op en soms wordt je verrast door onverwachte oogst. Je weet elke dag dat je afhankelijk bent. En dan de slag naar onze cultuur. Wij hebben in de stad bijna geen traditionele landbouw. We zien ons eten niet groeien, we bezoeken slechts een goed bevoorraade supermarkt. Mijn kennis schiet hier tekort, maar ik denk niet dat het lang duurt voor het grootste deel van de wereldbevolking gemanipuleerd eten eet. Pesticide en kunstmest, gouden combinatie… We willen als mensheid controle en geen afhankelijkheid, of dat nou lekker is?

Het bijzondere vind ik de ‘kleine’ verrassingen. Zo is er de enorme pruimenboom in Assendorp, ik heb nog nooit een fruitboom gezien die ook maar in de buurt kwam van dit formaat. Verscholen tussen de huizen, met takken boven vier tuinen. Heerlijke pruimen, maar niemand die ze tot voor kort plukte. Heb ik even mazzel dat mijn zus me hier om hulp vroeg. Het verwerking is inderdaad een dag werk en je krijgt er verkleurde handen van. De jam is verrukkelijk, tijdens het maken eten de kinderen zich misselijk aan de verse pruimen. We lijken net een Italiaanse familie, qua volume halen we dat ook makkelijk met inmiddels zes jongentjes als hulp.

Dan de moerbeien bij de buren in de tuin, geen jam zo lekker als zwarte bes met moerbei. De overwoekerde tuin waar ik bessen plukte, de zakken vol appels die ik kreeg en waar we heerlijk appelmoes van aten. Wat brengt de zomer toch een hoop fruit met zich mee!

WP_000737

Een recent voorbeeld uit de catagorie stadslandbouw is de daslook in mijn tuin. Op de biologische markt kocht ik een bosje daslook en zei dat ik die zo graag in mijn tuin zou willen hebben. Bleek iemand voor mij geroepen te hebben dat haar tuin door daslook overwoekerd werd. Er ging twee week en de bemiddeling van Patricia overheen, en toen had diegene met teveel daslook een bakje afgegeven bij de marktkraam en ik heb ‘m meegenomen en geplant. Bedankt, vrijgevige vreemde! Als het begint te woekeren zal ik het ook weer doorgeven.

WP_000752

Wat deze manier van landbouw voor volgelingen van Jezus, anno 2014, betekent? Verwacht het onverwachte. ‘Hier is gezegde van toepassing: de een zaait, de ander maait.’ (Voor de prachtige context, Johannes 4)

WP_000759

Oh, ja praktisch in de tuin… dat wilden sommigen van jullie misschien ook nog weten. Nou de rabarbar gaat rap. Met een week of twee de eerste stelen verwacht ik.

WP_000744

De gezaaide zaadjes komen langzamerhand boven. Voor de snelle trek heb ik een paar kolenplanten gehaald en met een windmolentje gewapend tegen happige vogels. Verder heb ik erwten geplant en ook tuinbonen.

WP_000751

Mijn eigen tuinbonen hebben het hopeloos laten afweten, dus deze zijn ook van de markt. De uien schieten de grond uit. De frambozen komen allemaal boven. Deze week ga ik komkommers, courgettes, pompoenen, mais en bonen zaaien.

Fijne paasdagen!

WP_000763


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s