Roetstekkie

Ecologisch tuinieren door beginners

Aan de slag met citroenmelisse

op 12 september 2012

We hebben al jaren een citroenmelisse plant, ruikt heerlijk, maar wat doe je daar nou mee… Tijdens al het lezen over tuinieren, kruiden en groentes dit jaar, kwam ik erachter dat dit kruid een kalmerende werking heeft. Als je ermee aan de slag gaat kun je het beste de grote bladeren gebruiken. Om te zorgen dat de citroenmelisse niet al zijn energie in zaad produceren en je tuin overwoekeren steekt, kun je de plant het beste een paar keer per jaar helemmaal terugsnoeien. Wij hebben dat de afgelopen jaren niet gedaan, dus volgend voorjaar ga ik het recept dat hieronder volgt zeker nodig hebben!

Van de bladeren kun je thee mee maken, met zowel de verse blaadjes, als de gedroogde bladeren. Wat ook kan is bladeren plukken, kokend water erover, dit een nachtje laten staan en van deze koude thee citroenmelisse siroop maken. Kalmerende limonade, dat wilde ik weleens uitproberen!

Dit staat, aan de lens te zien lekker te stomen… een dagje later de volgende stap;

Blaadjes uit de thee zeven, en even boven de zeef uitknijpen. Voor siroop geldt een standaard verhouding van 500 gram suiker per liter vocht. Verder wordt de kleur van de siroop donkerder door bruine suiker of rietsuiker te gebruiken.

Suiker geldt als niet gezond, maar als het om conserveren gaat is het een ideaal middel. Siroop met rietsuiker maken en bij gebruik van de siroop goed verdunnen. Dan valt de hoeveelheid suiker in dagelijks gebruik weer mee.

Siroop goed roeren en langzaam aan de kook brengen, even goed door laten koken en dan in schone flessen doen. En natuurlijk iets bewaren om direct te proeven terwijl de flessen op de kop staan af te koelen!

Zo’n etikket van recycled papier eraan met de inhoud en datum erop en er kan weer een beetje ‘zomer’ op de plank in de voorraadkast.


3 responses to “Aan de slag met citroenmelisse

  1. poemelke schreef:

    Mmmmmm lijkt me heerlijk! nu nog citroenmelisse zaaien en we kunnen vooruit :p

  2. Fien schreef:

    Ik ga dit recept zeker eens uitproberen nu ik een stekkie citroenmelisse in de tuin heb gevonden. Zou ik dit recept ook kunnen gebruiken voor mijn munt?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s