Roetstekkie

Ecologisch tuinieren door beginners

De gouden jamvoorraad

op 25 juli 2012

Een paar week geleden begon ik aan bessenjam, omdat het zo leuk was nog een keer, daarna volgde pruimenjam, en op dit moment staat er een bescheiden hoeveelheid moerbei van het boompje van de buurvrouw in de koelkast een nachtje ter voorbereiding. De leukste tot nu toe was de goudsbloemjam, uit eigen tuin, natuurlijk. Het recept vond ik hier. En zo ging het ongeveer. Eerst de bloem, voor de beeldvorming;

Vervolgens de hele plant, want een kritische kijker ziet zo dat van één bloem geen pot jam gemaakt kan worden.

En dan vertel ik er natuurlijk even bij, dat ik vijf grote planten heb en dan nog een paar kleine. Die op de bovenstaande foto zit naast de prei, het idee daarachter is dat de stikstof, die de wortels van de goudsbloem produceren, als mest voor de prei dienen. Op dit moment neigt de goudsbloem de prei wat te overwoekeren… Bovendien zaait de goudsbloem zich enorm uit, dus het kon helemaal geen kwaad een aantal bloemen mee te nemen. Ik wachtte even tot de bijen gevlogen waren en plukte toen een ‘mandje’ vol.

Van al die bloemen verwijderde ik de bloemblaadjes en bracht die met het sap van een halve citroen aan de kook, liet dit volgens recept een nachtje staan. De volgende dag maakte ik de jam af, ondertussen waren de kinderen lief aan spelen…

Tijdens het vullen van de steriele potjes, kregen ze natuurlijk net ruzie, ondanks dat bereikte ik het volgende resultaat:

Van de goudsbloem, wordt ook calendulazalf gemaakt, maar voor dit jaar houden wij het even bij jam en misschien nog een siroopje. Overigens kunnen de bloemblaadjes ook zo in de sla, staat heel zomers!

Advertenties

One response to “De gouden jamvoorraad

  1. herma colijn schreef:

    ha charl. hoe smaakt die goudsbloemen jam??
    heb een grote hoeveelheid goudsbloemen, maar had nog nooit van de jam gehoord?!!?
    Is het lekker en al de moeite waard?? ben een beetje van wat een boer niet kent….., maar lijkt me ook wel leuk….wat een lieve jampotjes heb je !!! Van de 20 potten jam zijn er hier al weer 10 op, ze eten nooit jam, alleen als het van hun moeder is…( aardbeien/bessen/ frambozen/rabarber etc) dus wel eer van m’n werk…succes en een lekkere oogst!
    hou die jongens van je in de gaten 😉 wij eten ons ongans aan de courgettes, komkommers, tomaten en de boontjes zijn ook al begonnen en een emmer vol uien/sjalotten. De wortels blijven eenhapsdingen, maar ja niet alles kan lukken…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s