Roetstekkie

Ecologisch tuinieren door beginners

Bessenjam

op 28 juni 2012

Een week of twee geleden begonnen de eerste bessen te kleuren:

Inmiddels zijn de meeste bessen rood, tijd om te plukken! Het is zo jammer om daar een paar week van te eten en dan weer een jaar te wachten. Dus de smaak van bessen stoppen we in een potje… en omdat ze zo lekker zijn heb ik bij de kinderboerderij aan de andere kant van de snelweg wat extra ingeslagen. En om iedereen die hier niet vlak bij woont gerust te stellen, ik ben onder de snelweg door gereden!

Eerst alle bessen rissen, ondertussen zit onze peuter alle besjes met hangertjes eruit te vissen en met zijn buik te overleggen of er nog meer bij kan… En ik zit te mijmeren over besjes rissen met mijn zusje bij onze buurvrouw, die ons ondertussen probeerde te heropvoeden zoals alleen een buurvrouw dat kan. Als hij en ik dan klaar zijn blijft er nog ruim 600 gram bessen over om jam van te maken. Ongeveer evenveel suiker erbij, net iets minder dan het gewicht van de besjes, zodat het niet totaal ongezond wordt. Sap van een halve citroen erbij en koken maar.


De jam een paar minuten laten koken en ondertussen glazen potten steriliseren in kokend water met een scheutje azijn. De gewelde gelatine blaadjes door de jam roeren en deze in de inmiddels steriele potten doen.

Eerst even op de kop zetten en laten afkoelen, klaar voor de voorraadkast, blijft zeker een jaartje goed!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s