Roetstekkie

Ecologisch tuinieren door beginners

Invloed van het weer en de volkstuinier

op 11 juni 2012

Het is alweer even juni, deze maand geen tuinkalender, tegen juni heeft het weer al zoveel invloed gehad op de tuin, dat het lastig is om te zeggen of je nog meer moet zaaien of al kunt oogsten. Juni is voor alle gewassen die even de tijd nodig hebben om te groeien de laatste maand om te zaaien.

Welke beesten te bestrijden hangt net zo goed af van tempratuur en vochtigheid. Zelf gok ik dit jaar op een lange nazomer. Gezien de zomer nog even op zich laat wachten, zou dat erg welkom zijn! Het zou me ook goed uikomen. De eerste lichting kolen, daar hebben welgeteld twee planten het van overleefd. Dus ik heb even verlekkerd op de markt gekeken naar de tien kolenplantjes voor twee euro, daarna heb ik ons principe om zoveel mogelijk zelf te zaaien weer omarmd en ben met rode kool, koolrabi en broccoli overnieuw begonnen; Prediker in het achterhoofd ‘Wie altijd op de wind let, komt niet aan zaaien toe…’ We zullen het wel zien. Kolen telen is een hele kunst, maar kolen eten is gek genoeg veel minder verheven, ze vallen onder somber monnikken en eenvoudig boeren voedsel. Tegen de tijd dat ik een rijpe kool heb geproduceerd, zal ik dit eens aan nader onderzoek onderwerpen, misschien verwerken tot een hippe groente shake.

Op de foto v.l.n.r. kleine boerenkool, vers gezaaide rode kool, kleine witte kool, kleine bloemkool, vers gezaaide koolrabi, verdwaalde venkel en vers gezaaide broccoli.

Tuinieren bij een volkstuinvereniging is zo mogelijk nog leuker dan tuinieren in je eigen achtertuin. Zeker omdat er zoveel kennis is van planten, hoe te werken en hoe te bewaren. Mijn kruidentuin komt langzaam uit de grond. Zo zag ik dit weekend inimini kamille plantjes bovenkomen. Sommige kruiden hebben een jaar of twee nodig om zich goed in de tuin te vestigen. Dus terwijl ik naar mijn miniscule kamille kijk en verzucht dat ik zo graag dit jaar nog alles kan kweken, leer inmaken, kruiden drogen, en perfecte kolen stoven en dat het gewoon niet gaat lukken in een jaar… komt de buurman langs met een flink bos maggi om te drogen. ‘Weekje of twee laten hangen, tot het kurkdroog is, blaadjes eraf ritsen en in een glazen pot bewaren.’ Dat is zo motiverend. De maggi hangt te drogen en over twee week gaat hij droog in de pot en heb ik een voorraad maggi voor de winter klaarliggen.

Verder nog een hoop onkruid gewied en onder het onkruid de anemonen ontdekt, die de rand van de tuin straks opsieren. Heel veel heermoes eruit getrokken, het schijnt dat er goud zit aan het onderste puntje van de wortels van deze plant… hoop echt dat we dat goud vinden en dat de heermoes daarna iets in aantal mindert in de loop van het seizoen.

En dan zijn er de kevers op de aardappelen van een buur, zijn die biologisch te bestrijden? Wij werden als kinderen per beestje betaald voor het verzamelen van ze, 1 cent voor de kleine, 2 voor een grote, elke dag plukken was een leuk bijbaantje als elf-jarige. De aardappelen in ieder geval goed in de gaten houden. We zouden de brandnetelgier kunnen proberen, die staat mooi te gisten.


2 responses to “Invloed van het weer en de volkstuinier

  1. herma colijn schreef:

    hoi char. brandnetelgier zit vol stikstof. slecht voor de aardappels, worden ze hol, glazig en zwart vanbinnen…..eventueel knoflookthee( paar teentjes laten trekken, afkoelen spuiten.Nog beter:
    van’t najaar knoflook planten langs bed waar vlgd jaar de piepers komen. Werkt bij mij al jaren, terwijl m’n buurmannen die geen knoflook eten de colloradorkevers krijgen… je heermoes kun je ook gier van maken he(zonder je suiker)goed tegen meeldouw en luizen….gr.herma

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s