Roetstekkie

Ecologisch tuinieren door beginners

Van de mik

op 2 juni 2012

Het prachtige weer vorige week heeft de natuur een beetje op het verkeerde beentje gezet. Onze paksoi is ervan overtuigd dat hij groot genoeg is geworden en dat het tijd is om voor nageslacht te zorgen, hij staat volop in de bloei en de rucola denkt er net zo over… Wel jammer dat net de paksoi met de mooiste bladeren zo is doorgeschoten! Nu zit ik een beetje te twijfelen of we de bloemen moeten laten staan en straks zaad eruit moeten kloppen, of dat we de bloem eruit plukken en de bladeren alsnog gaan eten.

Nog een probleem op het kolenbed en hoe deze is onstaan weet ik echt niet zo goed, maar de rode kool legt het loodje, net als de koolrabi en een deel van mijn broccoli. Dode kool scheelt misschien maar een letter met rode kool, qua smaak valt de eerste wat tegen. Vooralsnog geen succesvolle kolenboer!

Dan nog de tuinverrassingen, de planten die ik niet heb geplant, maar nog even laat staan, de eerste is hoop ik een klaproos. De tweede dille, die in de voorste hoek van onze tuin spontaan omhoog komt. Nou kan deze plant wel anderhalf meter halen, dus ik trek de meeste eruit.

De rucola achter deze dille schiet trouwens nog niet door, dat doorschieten zal dus ook iets met de leeftijd van de plant te maken hebben.

En dan nog een paar gezellige plaatjes, de tomaten staan er erg mooi bij, hier een paar bloemen.

De aarbeien, daar moet binnenkort een net over en nieuw bier in de val, want ik kwam een dikke naaktslak tegen die klaar lag om de eerste zachte aarbei te verorberen!

Deze spreekt voor zich…

En dan de meiraapjes, daar moet ik binnenkort maar een van uit de grond trekken om te bekijken hoe de knol eruit ziet, het loof is in ieder geval flink gegroeid afgelopen week.

Over groeien gesproken, de komkommerkruid is ook enorm gegroeid, wonderlijk hoe uit een klein zaadje een maand of twee tijd een enorme plant groeit, vol bloemknoppen.

Deze basilicum is tegelijk met het komkommerkruid geplant, ook niks mis mee, duidelijk een hele andere plant.

Tot zover, morgen de eerste sla op ons bord, ben benieuwd hoe dat zal smaken!


2 responses to “Van de mik

  1. herma colijn schreef:

    ha charlene, moestuinieren is leven met successen en mindere successen…(filosofisch he..)rucola moet je nu elke+/-2weken zaaien, want schiet snel. kun je trouwens nog prima eten hoor!!En kolen is een vak apart. jouw tuin is steeds bevolkt geweest, knolvoet is dan voordehand liggend…event. nieuwe plantjes in ruim plantgat met potgrond planten( niet mengen met je eigen tuingrond….en bemesten met brandnetelgier… krijg je sterkere planten, minder kans op de knolvoet….wij gisteren al 1 kilo aardbeien…en andijvie mjam mjam, succes! herma

    • Cagevana schreef:

      Tuinfilosofie, dat ligt me wel ;). Net van de week zitten lezen over brandnetelgier, o.a. voor bladluizen op de sla. Hopelijk spoelen die er nu met de regen ook af. We gaan binnenkort wel aan het brouwen. Heb op mijn kolenzaaibed nog nieuwe plantjes (witte kool, bloemkool) staan, maar die zitten al in de grond, zal ze straks in ruim potgrond verplanten en kijken wat er gebeurt! Die paksoi, die is geloof ik niet meer eetbaar, verandert gewoon in een ander soort plant, dus daar ga ik proberen de zaadjes van te verzamelen… bedankt weer voor de tips, blijft leuk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s