Roetstekkie

Ecologisch tuinieren door beginners

Oude fietswielen en vurenhout in de strijd tegen duiven

op 29 maart 2012

Een paar weken geleden liet de buurman mij deze prachtige, zelf uitgevonden, constructie zien. Hij bestaat uit fietswielen, gordijnrails en oud hout. Nou is mijn leven wat korter dan dat van de buurman, iets minder dan de helft schat ik en mijn zolder net opgeruimd. Wel ben ik een kind van mijn tijd, als ik iets moois zie wil ik dat heel graag hebben…

De fietsmaker hielp me een eindje op weg, terwijl ik stond te wachten op mijn leenfiets, viste hij een paar oude wielen uit de verborgen vertrekken van de fietsmakerij en ontdeed deze van hun spaken. De gaten die dan overblijven lenen zicht uitstekend voor een 4 of 5 mm bout. Afhankelijk van het soort fiets waar het wiel onder heeft gezeten.

Vervolgens ging ik naar de bouwmarkt en zocht daar de goedkoopste latten fsc gekeurd vurenhout uit en zaagde die, met een aantal man publiek dat zich op wonderlijke wijze scheen te verbazen over een vrouw die zagen kan, op maat. Iets zegt me dat dit nooit overgaat, als ik 80 ben kijken ze vast nog verbaasd. Even onder ons, ik kan ook breien en haken, breien vind ik een beetje saai, maar haken heeft ook iets wiskundigs en is best geschikt voor winteravonden. En zagen dat is helemaal niet zo moeilijk, het gaat niet om kracht het gaat om een zaag goed behandelen, gebruik maken van de kracht van de zaag.

Na de planken ging ik bij de tuin verder met het zagen van de fietswielen, andere zaag voor de duidelijkheid. Een fietswiel heeft iets moois, het punt waarop hij gelast is, is erg zwak. Dus eerst de kant die daar precies tegenover zat, bij mijn beide wielen was dat het ventiel, doorgezaagd. De lasnaad is dan vrij makkelijk open te breken, en voila, twee helften wiel!

In alle houten latten gaten geboord en met bout en moer aan de wielen vastgemaakt. Rest nog over het geheel gaas te bevestigen. Dat wordt dit jaar nog een low budget net, tenzij iemand mij een mooi stukje kippengaas schenkt of ik dat ergens aan de kant van de weg vind. En dan is deze ‘netkas’ klaar om zaailingen en aardbeien te beschermen tegen vogels.

Nou was ik tijdens alle verzamel, inkoop en timmerwerkzaamheden een paar keer gestoord, door schooltijden en een jongste zoon, die midden op de middag niet anders wilde dan naar bed. ’s Avonds afgemaakt en bij het thuiskomen de zaailingen die nog stonden af te harden in het maanlicht weer naar binnen gebracht. Vanaf vandaag, zegt de stand van de maan, die er prachtig uit zag de laatste paar dagen in het gezelschap van Venus en Jupiter, dat er geplant kan worden.


One response to “Oude fietswielen en vurenhout in de strijd tegen duiven

  1. Mama schreef:

    He ik heb wat kippengaas liggen boven op de zolder van onze tuinhuisje. Kan je dit weekend meenemen. Ma

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s