Roetstekkie

Ecologisch tuinieren door beginners

Zaaigrond

op 5 maart 2012

Er zitten wat uitdagingen in ecologisch tuinieren. Ecologisch betekent namelijk in harmonie met je omgeving. Bij zaaigrond liepen we tegen het eerste probleem op. Gangbare zaaigrond bevat als hoofdingrediënt turf. Het kost de natuur een paar honderd jaar en wat hulp van de mens om turf te maken. Dit bestaat namelijk uit een dikke laag afgestorven moerasplanten die veen vormen, als het veen wordt afgegraven en te drogen wordt gelegd, ontstaat turf en gaat hoogveen gebied verloren.

Even zoeken leverde een alternatief, afkomstig van de kokosnoot, dit zou ideaal zijn geweest. Ware het niet dat die kokospalmen in Sri Lanka staan en dat het vervoer naar Nederland plaats vindt in containers die met zware chemicalieën worden bespoten zodat ze geen ongewenste bezoekers meenemen… lekker ecologisch, en tot zover de wereldproblematiek.

Een paar scheppen Humus van onder een beukenboom.

Zoekend naar een oplossing liep ik op de markt tegen een paar Biologisch Dynamische akkerbouwers op. Die kwamen met de oplossing compost als basis, maar ja, ook compost maken kost een jaartje en we wilden echt heel graag dit jaar zaaien. We hebben gekozen voor humus, onder een beukenboom hebben we de bladeren van dit jaar aan de kant geveegd en een paar scheppen van de bladeren van twee jaar geleden meegenomen.

Hieronder nog een plaatje van het zandwassen. Dit doe je door een emmer voor de helft met zand te vullen, water toe te voegen en te laten overstromen tot het water helder is.

Dit hebben we gemengd met gewassen grof zand. Drie delen humus, een deel zand. In harmonie met de omgeving en nu maar hopen dat de zaadjes die ook een fijn bedje vinden!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s