Roetstekkie

Ecologisch tuinieren door beginners

Zon, maan en sterren

op 27 februari 2012

Een jaar of tien geleden deelden manlief en ik nog niet hetzelfde huis, er zijn zelfs momenten geweest dat we door landsgrenzen werden gescheiden. Dankzij de prachtige uitvinding van de telefoon hoefden we het niet helemaal zonder elkaar te stellen. De telefoon waar ik mee belde was buiten, hij zat binnen bij het raam en met een beetje creativiteit kregen we het voor elkaar om, zei het met duizende kilometers tussen ons, samen naar de maan te kijken.

De maan en de aarde zijn ook een mooi stel. De maan wordt door de aarde aangetrokken en omdat ze de mindere is in formaat resulteert dit in een baan om de aarde. De maan op haar beurt trekt de aarde aan, en dat is terug te zien in haar invloed op de getijden. Eb en vloed, maar ook subtiel in de getij beweging van de aardkorst. Samen draaien aarde en maan om de zon, deze levert een iets mindere, maar ook duidelijk merkbare, invloed op de getijden op aarde.

De afstand van de maan tot de aarde heeft een kleine variatie, de maan draait namelijk in een ellipsvormige beweging om de aarde.  De afstand van de aarde tot de maan schommelt tussen 407 000 km en 356 000 km.

Tot slot heeft de maan tijdens het draaien op de aarde, ook nog een positie ten opzichte van het baanvlak van de aarde. Als de baan van de maan de noord-zuid as van de aarde snijdt, heet dit een knoop. In deze baan zit een klimmende en dalende beweging ten opzichte van het baanvlak van de aarde. Een draconistische maand.

Bij volle en nieuwe maan wordt is de aantrekkingskracht van de maan het sterkst, dit veroorzaakt op zee springtij. Bij eerste en laatste kwartier werken de aantrekkingskrachten van zon en maan elkaar tegen, zodat een doodtij ontstaat.

In de biodynamische zaaikalender worden deze gegevens uitgewerkt in ideale zaai- en planttijden. Als de maan klimt, zaaien, als de maan daalt, planten. Aan de hand van het sterrenbeeld waar de maan in staat wordt het gewas bepaald dat gezaaid of geoogst wordt.

Ergens bij de sterrenbeelden haak ik af, de maan en de invloed daarvan op de bewegingen op aarde dat vind ik boeiend en ook nog wel te volgen. Maar als Steiner met zijn kosmische energie theorieën aankomt zetten, en alle planten een sterrenbeeld krijgen toegewezen… dan vind ik het wel mooi geweest. Dus wij worden beïnvloed door de maan en genieten verder van de prachtige sterrenhemel waar we een plek en een tuin onder hebben gekregen en tuinieren er dynamiek op los.

Deze post werd onder anderen mogelijk gemaakt door het reken- en denkwerk van Kepler, Laplace, Newton, Bernoulli,  Maria Thun in de eeuwen die inmiddels achter ons liggen.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s